Streptokok v těhotenství - dotaz z PORADNY

Otázka :



V prvním těhotenství jsem měla problémy asi od 24tt a to, že jsem měla břicho hodně nízko a zkracoval se mi čípek, byla jsem dva měsíce v nemocnici na udržení těhotenství, taky jsem měla v pochvě bakterie enterococus, streptokoka. A musela jsem ležet nohama nahoru. Zajímalo by mě, no spíš mám strach jak by probíhalo moje druhé těhotenství, mám doma dvouletého chlapečka, tak si nemužu dovolit ležet. Mimochodem narodil se v 37tt. Musím mít stejné potíže jako při prvním těhotenství? A muže to být i mojí nízkou váhou? Před prvním těhotenstvím jsem vážila 48kg při 175cm. Za těhotenství jsem přibrala 22kg, ale ted vážím jenom 53kg. Asi jsem to napsala zmateně, ale moc předem děkuji za odpověď!! Vážím si toho co pro nás děláte.

Odpověď:



Dobrý den, tak teoreticky se to opakovat může, nejjednodušší je otěhotnět plánovaně . To pokud možno, by mělo znamenat mít porodní cesty "čisté". Provést v rámci prevent. prohlídky stěry z porodních cest a případně výskyt bakterií zaléčit. Není samozřejmě vyloučeno, že první rizkové těhotenství bylo způsobeno výskytem bakterií v porodních cestách. Jestliže v těhotenství objevíme v porodních cestách streptokoka, je nutné doplnit ještě odběr moči s cílem pátrat také zde po streptokokovi. Vyjde-li pozitivní i v moči, vyplatí se podat antibiotika celkově, znamená to totiž "masívní" výskyt tohoto mikroba v porodních cestách - jedná se o jakousi druhotnou čili sekundární prevenci předčasného porodu. Není ale vyloučeno, že příčinou zkracování čípku mohla být i vaše nízká váha, protože nízká mateřská váha ( resp. nízký body mass index = váha/výška na druhou, u vás hodnota 15,7 , normální hodnoty 19-25 u žen netěhotných, u právě těhotných cca 19-28 ), je to jeden z rizikových faktorů předčasného porodu. Příčinou bývá pravděpodobně nízká hladina ženských pohlavních hormonů - estrogenů, které se mj. dovytváří v tukové tkáni, určitě v tom může hrát roli i celkově nižší přísun živin pro těhotenské tkáně ( děloha atd. ) a plod. Tím, že jste přibrala, se situace určitě vylepšila .

Dobrý den, tak teoreticky se to opakovat může, nejjednodušší je otěhotnět plánovaně . To pokud možno, by mělo znamenat mít porodní cesty "čisté". Provést v rámci prevent. prohlídky stěry z porodních cest a případně výskyt bakterií zaléčit. Není samozřejmě vyloučeno, že první rizkové těhotenství bylo způsobeno výskytem bakterií v porodních cestách. Jestliže v těhotenství objevíme v porodních cestách streptokoka, je nutné doplnit ještě odběr moči s cílem pátrat také zde po streptokokovi. Vyjde-li pozitivní i v moči, vyplatí se podat antibiotika celkově, znamená to totiž "masívní" výskyt tohoto mikroba v porodních cestách - jedná se o jakousi druhotnou čili sekundární prevenci předčasného porodu. Není ale vyloučeno, že příčinou zkracování čípku mohla být i vaše nízká váha, protože , je to jeden z rizikových faktorů předčasného porodu. Příčinou bývá pravděpodobně nízká hladina ženských pohlavních hormonů - estrogenů, které se mj. dovytváří v tukové tkáni, určitě v tom může hrát roli i celkově nižší přísun živin pro těhotenské tkáně ( děloha atd. ) a plod. Tím, že jste přibrala, se situace určitě vylepšila .

Takže na závěr: rozhodně nepřivolávejte nepříznivý průběh, zdaleka se nemusí opakovat a reálně to tak bývá. Důležité je - a to je poměrně novinka - že klidový režim nezabrání předčasnému porodu - ze studií to jasně vyplývá, akademickou otázkou zůstává, jestli bohužel nebo bohudík. Bohužel proto, že jsme si donedávna mysleli, že klidový režim je to hlavní, co může u žen s rizikem oddálit předčasný porod, ale není to tak.Tady uvádím zdroj z Cochranovy databáze, která udává "krok" všem správným medicínským postupům (lege artis): Cochrane review. Bohudík proto, že to naštěstí nepovede k zbytečnému omezování pohybové aktivity u těhotných žen s rizikem předčasného porodu. Nicméně, jisté omezení aktivity na místě je, to je jasné, není vhodné chodit na dlouhé výlety, nenosit těžké předměty (popř. dítě) apod.

 

MUDr. Michal Koucký